Higo Mental

AL LLINDAR: ARXIU ASS. VEÏNS I VEÏNES DEL POBLENOU / CAN FELIPA, BARCELONA / 2020-2021

En el marc del projecte Al llindar de Can Felipa conjuntament amb l’Associació de veïns i veïnes de Poblenou, el col·lectiu Higo Mental proposa crear una Biblioteca/Arxiu audiovisual de materials que d’alguna manera facin referència al barri. La finalitat és, d’una banda, iniciar un procés de treball d’arxiu que un cop finalitzi el projecte pugui seguir creixent i essent d’utilitat per l’Associació de veïns i veïnes del Poblenou i, d’altra banda, activar els materials rebuts a través d’una sessió d’Higo Mental.

--

El 17 de setembre del 2020, per la festa major de Poblenou, vam fer la presentació del projecte de creació d’un arxiu audiovisual de l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou en el marc del programa Al Llindar de Can Felipa.

La presentació va consistir en el passi del documental Poblenou. De la fàbrica al gratacel de Roger Granel a proposta del Salvador, president de l’associació. Aquesta peça la vam fer dialogar amb dos videos: la publicitat del Barcelona, posa’t guapa i la saeta de Las Kautivas de Las Kellys.


→ Posa’t guapa, imperatiu sobre el cos femení… Lo de Poblenou amb les obres no va ser maquillatge, va ser una reconstrucció facial.

→ Las Kellys que treballen als “hotels de categoria” dels que es parla al documental. Són el relleu de les dones que treballaven a la fàbrica, un fenomen sovint invisibilitzat.

Del debat sorgit dels tres videos en sortiren les línies d’interès que ens han d’acompanyar al llarg del projecte: les transformacions urbanístiques del barri, el món del treball i l’especulació amb l’habitatge. Es treballarà la memòria des de la complexitat d’aquestes temàtiques i defugint d’una mirada romàntica del passat.

El veïnat que es va apropar també ens va donar algunes claus respecte dels agents amb qui ens hem de posar en contacte: l’Arxiu del Poblenou i l’Associació els Fumats.

Així doncs, comença la crida per la rebuda de materials audiovisuals.